Altındaki talebin artması yani son 2, 3 aydaki altına talebin artmasındaki en büyük gerekçe dolar. Dolar almaya bir şekilde set çekildiği zaman vatandaş yukarı giden fiyatlardan kendisini korumak için ve tasarruflarını korumak için haliyle dolarda marjlar artınca altına bir hücum oldu.
Altın ithalatına baktığımız zaman dünyada dikkat çekici bir altın ithalatına sahibiz. 4 ayda 150 tonluk bir altın ithalatıyla Türkiye rekor kırdı ve Mart’a baktığımızda 21.6 ton Nisan’a baktığımızda 2. 8 tonluk bir ithalatla sert de bir düşüş görüyoruz. Ama 4 ayda dünya rekorunu kırdık.
Nisan ayında bu sert düşüşün nedeni Merkez Bankası’nın devreye girmesi. Çünkü vatandaşı dolardan kaçırmak için marjlar ile oynadıkları, güçlük çıkarttıkları ve altına gittikleri zaman ekstra bir dolar çıkışı daha olmuş oluyor. Tabi ki altını da Türkiye ithal ediyor. Altınında %100’ünü Türkiye çıkartamadığı için o da bir dolar masrafı oluyor.
Haliyle Merkez Bankası durdu ve düşündü. Benim elimde zaten para yok, dövizleri yedim bitirdim. Ne yapacağım, altın talep ediyor vatandaş hem altını da dışarıdan aldığımız zaman iyice eksiye giriyoruz. O zaman dövizde durmak lazım.
Biz artık Cumhuriyetin biriktirdiği bütün altınları satalım. Nisan ayında altın ithalatı sert düştü. Ama o sırada merkez bankası da 80 ton altın satmış. Altın konusunda dikkat etmeniz gereken konu Çarşamba günü saat 15:30 da Amerikan enflasyonu açıklanacak. Burada Amerikan enflasyonu tüfe manşet rakamı 5 çekirdeğin 5,5’a düşmesi bekleniyor. Eğer bu rakamlara düşerse FED faiz artırımına bir ara vereceği için bu işi altına yarar. Altın 2.050, 2.070 sınırına dayanır ama 2.100’ün üstüne çıkması için ikinci enflasyon raporunu da FED’in görüp emin olması gerekir diyoruz.