Gıda’da Tek Problem Fiyat Mı? Kalite ve Düşük Verim Endişesi Yok mu?

Enflasyon artışı bir çok ürüne yansıyarak alım gücüne oranla fahiş fiyatlar oluştu. Ancak bizim bahsetmek istediğimiz ürünler özellikle gıda ürünleri ile ilgili olacak. Çünkü gıda fiyatları insanların beslenme alışkanlıklarını da değiştirmeye başladı. Hatta yetersiz beslenmenin önü açıldı.

Bazen duyuyoruz “pahalıysa, et yeme, süt içme, peynir yeme” gibi söylemleri ama bunun ne kadar insanlık dışı bir yaklaşım olduğunu düşünemiyoruz bile. Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda kendimize bile kötülük yapabiliyoruz. Özellikle çocuklarda dengeli beslenme çok önemli. Gelecek nesillerden beklentimiz çok ise beslenmelerini de yeteri kadar karşılayabilmek zorundayız. Peki ama gıdada sadece fiyatlara bakarak gıda tercihi yapmak zorunda kalmak çok acı değil mi?

Gıdada 2 farklı durum oluştu. Birincisi daha uygun gıdanın sürekli tüketilmesi. Mesela, sofrada yeterli beslenme için gerekli çeşitlilik yok ve sürekli olarak ekmek, makarna, pilav gibi aynı tür gıdaları tüketmek zorunda kalmak ya da bu tercih ile beslenmek yetersiz beslenmeyi ortaya koyuyor ve sağlıksız bir geleceğin önünü açıyor. İkincisi alınan gıda ürünü tercihlerin marka ve kalitesinin düşük olanın seçilme zorunluluğudur. Buna da basit bir örnek verecek olursak yağ ve mineral oranları düşürülmüş süt ve süt ürünleri hatta nişasta eklenerek hacmi arttırılan adına da tost peyniri denen yiyecek türlerini sırf fiyatları daha ucuz diye tüketmeye başlayan insanlar var.

Bir de gıda ve beslenmede meyvenin yeri de çok önemlidir ama fiyatlar yüzünden meyve tüketimi de düşmüş durumda. Sağlıklı beslenmede meyve tüketiminin yeri önemlidir. Burada da meyve seçimleri ve meyve kalitesi seçimleri fiyata göre değişiyor. Mesela bir meyve kalitesi ya da tarım söylemi ile rekoltesi düşük oluyor.

Bunların yanı sıra bir de Türkiye genelinde pahalı olan ürünlerin “bizim pazarda ucuz” söylemleri var. Ama bu fiyatlardan bahsederken bölge, konum, mevsim, aracılık hizmetleri ve lojistik gibi oluşan fiyat döngüsü ve giderleri hesaplamak gerekli. Bir ürün tarlada 1 lirayken tezgahlara gelene kadar 10 lira olmasının sebebi tamamen gider kalemlerinin çok olması ve pahalı olmasından kaynaklı.

İnsanları, geleceği ve sağlıklı nesilleri özellikle de uzun vadede en çok etkileyecek olan gıda enflasyonudur.

Yorum yapın