Kredi Garanti Fonu limitlerinin yükseltilmesi yani KGF limiti deprem felaketi öncesi 250 milyar lira olarak açıklanmıştı. Yeni limit ise 400 milyar TL olarak gerçekleşti. KGF paketinin 50 milyar lirası ise doğrudan deprem bölgesinde kullanılmak üzere ayrılacak. Bu adım iş dünyası tarafından olumlu karşılandı.
Konut sektörüne ilişkin önemli veriler ise;
Mart ayında da Türkiye genelinde konut satışlarındaki düşüşün devam ettiği gözlemlendi. TÜİK verilerine göre konut satışları yıllık bazda %21.4 gerileyerek 105.000 seviyesine geldi. Yılın ilk çeyreğinde gerileme ise %11. 5 olarak kaydedildi.
Yabancılara yapılan satışlardaki düşüş de dikkatleri çekti. Martta %39’luk düşüş yaşandı deprem korkusu ve artan fiyatlar konut satışlarındaki düşüşte büyük rol oynuyor. Konut fiyatları yine geçen hafta takip ettiğimiz veriler kapsamında ciddi fiyat artışları sürüyor. Konut fiyat endeksi, şubatta yıllık bazda %141. 5 artış kaydetti. İstanbul’da konut metrekare birim fiyatı 31.800 TL oldu. Bu hesaplamaya göre istanbul’da 100 metrekare birim fiyatı 3.000.000 lirayı aşıyor.
Euro bölgesindeki mart ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre, martta tüketici enflasyonu %6.9’a geriledi. Enflasyon şubatta %8.5 olarak gerçekleşmişti. En yüksek yıllık enflasyon %25.6’yla Macaristan’da gerçekleşti. Bölgenin en düşük enflasyonu ise %2.9 ile Lüksemburg’da kaydedildi.
Bir diğer önemli makro veri ise dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin’de takip edildi. Çin, birinci çeyrekte yıllık bazda %4.5 büyüyerek beklentileri aştı. Ülke ekonomisi çeyrekten çeyreğe ise %2.2 büyüme kaydetti. Çin hükümeti 2023 yılı için büyüme hedefini %5 olarak belirlemişti.
Uluslararası Para Fonu IMF’den Çin ekonomisine dair olumlu bir beklenti paylaşıldı. IMF’e göre gelecek yıl 5 yılda küresel ekonomiye en büyük katkının Çin’den gelmesi bekleniyor. Çin’in dünya ekonomisinden aldığı payın Amerika Birleşik Devletleri’nin 2 katına çıkacağı da yine tahminler arasında yer aldı.